Daunov sindrom kod dece

1 Comment

Daunov sindrom kod dece je jedna od najčešćih anomalija. Javlja se kao posledica hromozomske greške prilikom deobe polnih ćelija jednog od roditelja tako da nastaje višak genetskog materijala. Naime, na početku trudnoće razvija se ova greška, pa beba sa Daunovim sindromom ima jedan dodatni hromozom u svakoj ćeliji tela koji narušava genetičku revnotežu i dovodi do fizičkih i mentalnih promena.

Daunov sindrom kod dece postoji od davnina. To su potvrdila i srednjevekovna arheološka nalazišta u Francuskoj. Poremećaj je prvi opisao britanski fizijatar John Langdon Down 1866. godine, primetivši ga na svom detetu. Da bi tek 1957. godine otkriven njegov uzrok.

Kako odgajati dete sa Daunovim sindromom otkriva vam dečija igraonica i rođendaonica, Sarin Oblačak.

Daunov sindrom kod dece može se javiti u bilo kojoj porodici

Statistički podaci govore da Daunov sindrom pogađa jednu od 700 novorođenčadi. Može se javiti kod svih naroda, bez obzira na rasu i ekonomsku razvijenost. U 95 odsto slučajeva nije u pitanju nasledni faktor. Rizik jedino postoji ako je jedan od roditelja nosilac Robertsonove translokacije koja uključuje 21. hromozom.

Daunov sindrom kod dece ne može se povezati ni sa životnim navikama roditelja. Iako se u prošlosti najčešće javljao kod trudnica koje su starije od 40 godina, istraživanja su pokazala da je povećan broj kod mladih majki. Tačnije, u 80 odsto slučajeva, danas, ovakvu decu rađaju žene mlađe od 35 godina.

Kako prepoznati Daunov sindrom kod dece?

Bebe sa Daunovim sindromom imaju malu glavu, široko razmaknute i kose oči, a na dužici oka vide se bele pege. Nos i usta, takođe, su umanjena, pa je jezik često blago izbačen, dok uši pri vrhu mogu biti uvijene. Tonus mišića je snižen, što uzrokuje izuzetnu savitljivost zglobova. Vrat, kao i svi ekstremiteti, je kratak.

Nažalost, pored fizičkog izgleda Daunov sindrom kod dece dovodi do brojni zdravstvenih problema. Skoro svi se rađaju sa srčanom smetnjom, oko 10 odsto sa anomalijama jednjaka i creva, 20 odsto ima disfunkciju tireoidne žlezde, a polovina ima oštećenje sluha i vida.

Igraonica

Daunov sindrom kod dece nije prepreka za napredovanje

Daunov sindrom kod dece karakteriše smanjeni nivo inteligencije. To ne znači da ona ne mogu da se razvijaju. Naprotiv! Smatra se da je reč samo o usporenoj razvojnoj liniji, koja kasneći, prati uobičajene faze vezane za određene uzraste. Samim tim učenje kroz igru za ove mališane stvara nove mogućnosti i iskustva za nepredovanjem.

Kako socijalizacija ima ključnu ulogu kod dece sa Daunovim sindromom stručnjaci savetuju da ona budu uključena u sve aktivnosti, baš kao sva druga deca. Upravo su dečije igraonice prava mesta za spajanje različitosti. Ovde ne postoje predrasude i tabui, jer je svima glavni cilj igranje i druženje sa vršnjacima.

Zapravo su deca sa Daunovim sindromom rado viđena u društvu. Njihov blag temperament, odanost, ljubaznost i, pre svega, veliko srce uče drugu decu da budu nesebičnija i saosećajnija.

Pored zabave, igraonice imaju i edukativni karakter za ove mališane. Zahvaljujući profesionalnim vaspitačima ona razvijaju svoje sposobnosti, kako bi mogli da pokažu što veći nivo samostalnosti u kasnijem životu.

Odgajanje deteta sa Daunovim sindromom nije put posut ružama. Potrebno je mnogo vremena, truda i posvećenosti, a u tome vam može pomoći igraonica za decu Sarin Oblačak.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts

Leave a Comment