Dečija mašta može svašta

No Comments

Dečija mašta može svašta je izraz koji se najčešće odnosi na decu uzrasta od 3 do 6 godina.

Upravo u ovom dobu ona su dovoljno velika da razumeju određene stvari, željni da istražuju i nauče novo, a opet nisu sputani društvenim okvirima i normama koje bi “ubile“ njihovu maštu.

Dečija mašta može svašta – značaj roditeljskog podsticanja

 

rodjendaonica novi beograd

Mašta ili imaginacija je izvedena iz latinske reči imagonis što znači slika. To je stvaralačko mišljenje, sposobnost za obradu razumljivih mentalnih slika koja dovodi do kreativnosti i svestranosti.

Upravo maštovito igranje deci otvara nove mogućnosti i pruža neograničenu slobodu da istraže svet oko sebe. Te ne čudi što je Albert Ajnštajn rekao da je “mašta važnija od znanja!”

Zato psihilozi stalno naglašavaju da dečija mašta može svašta. Time podstiču roditelje da pomognu detetu da razvije maštu i da zajedno sa njima uživaju u tom imaginarnom svetu.

Na žalost, umesto da stimulišu svoje mališane da razmišljaju i da sami dolaze do rešenja, pojedini roditelji im nude gotova. Na taj način oni, svesno ili nesvesno, sputavaju dečiju kreativnost. Sve se to dešava iz straha da deca neće biti u stanju da naprave granicu između mašte i stvarnosti.

Međutim, činjenica da dečija mašta može svašta ne razvija kreativnu osobu samo u oblasti umetnosti, već i uspešni menadžeri, političari i naučnici moraju biti kreativni kako bi mogli da stvari sagledaju na nov način i pronađu rešenja za probleme koje su drugi ljudi propustili.

Dečija mašta može svašta i dečija igraonice kao poligon za njen razvoj

Dečija mašta može svašta

Igraonice su mesta koja deci, kroz gomilu igračaka, penjalica, lavirinata i drugih sprava, omogućavaju učenje kroz igru. Ona na pravi način stimulišu dečiju maštu.

U razvoj deteta psiholozi često upotrebljavaju fraze kao što su “veštine kritičkog razmišljanja” i “kreativno rešavanje problema”. Ono o čemu oni zapravo govore jeste – mašta! Jer, zahvaljujući maštovitim igrama u igraonicama, deca manipulišu različitim predmetima, izražavaju sebe verbalno i neverbalno, stupaju u interakciju sa drugom decom, reaguju i isprobavaju različite uloge.

Na taj način dolazi do kognitivnog i socijalnog razvoja koje su osnova za normalno odrastanje i prihvatanje “zdravih“ stavova o životu.

Osim toga, mašta podstiče socio-emocionalni razvoj tako što omogućava deci da razmišljaju o različitim rešenjima, čime ona stiču veće samopouzdanje, koje dolazi do izražaja u interakciji sa drugim ljudima.

Dečija mašta poboljšava komunikaciju i proširuje rečnik

rodjendaonica novi beograd

Da li ste ikada slušali kako se vaše dete igra u zamišljenoj igri sa igračkama ili prijateljima? Verovatno ste tada čuli da izgovaraju reči ili fraze za koje niste imali pojma da znaju! Naime, deci je zabavno da imitiraju svoje roditelje i učitelje, a zahvaljujući “igranju uloga” oni mogu da eksperimentišu i upoznaju moć jezika.

Takođe, mašta im pomaže da razumeju reči, da im daju pravo značenje i upotrebe ih u pravom kontekstu, a što je veći broj ovih maštovitih igara i izmišljenih priča, to je i veći opseg za proširivanje njihovog rečnika.

Ovaj proces pomaže vašem detetu da uspostavi vezu između govornog i pisanog jezika – veštinu koja će mu kasnije pomoći da nauči da čita.

Dečija igraonica na Novom Beogradu Sarin Oblačak je tu da pokrene maštu vašeg deteta na pravi način.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts

Leave a Comment