Igraonice – idealno mesto za stidljivu decu

8 Comments

Igraonice su mesta na kojima se okupljaju deca različitog uzrasta, kulturološkog porekla, a, pre svega, deca različitih karakternih osobina. Tu se mogu sresti pričljivi mališani, rođene vođe, male svađalice, ali i oni koji su stidljivi.

Šta karakteriše stidljivu decu?

Igraonica

Stidljivost se definiše kao oblik socijalnog povlačenja koji je podstaknut brigom o tome kako će osoba biti procenjena i okarakterisana u društvu, a prvenstveno u nepoznatim situacijama.

Ona može biti deo karaktera, nasleđeno ponašanje, prolazna faza u odrastanju. Ipak, u pozadini su uvek detetova nesigurnost, ubeđenje da nije dovoljno dobro i nedostatak samopouzdanja.

U različitim uzrastima stidljivost se različito manifestuje, ali postoje klasični simptomi: spuštanje ili izbegavanje pogleda, odbijanje komunikacije, drhtanje, crvenilo lica, tikovi, znojenje dlanova, tih, drhtav govor,…

Iako su stidljiva deca omiljena kod nastavnika i vaspitača, jer nisu sklona nestašlucima, ona često nemaju prijatelje, te se radije samostalnom igraju a nije redak slučaj da se potpuno povuku u sebe.

Za prevazilaženje ovog stanja veliki značaj imaju igraonice.

Dečije igraonice razvijaju socijalne veštine kod dece

Igraonica

Stidljiva deca ne poznaju socijalne veštine jer nemaju iskustvo u razvijanju i negovanju takvih odnosa. Igraonice imaju profesionalne vaspitače koji su tu da ovu decu podstaknu i ohrabre kako bi načinili prvi korak u igri.

Čak i ako je dobilo negativan odgovor na pitanje: „Mogu li i ja da se igram sa vama?“, neće odustati, jer je oko njega gomila dece koja će mu pružiti šansu.

Igraonice predstavljaju jednu veliku grupu mališana, što je veoma značajno za stidljivu decu, jer se ona neće osećati izolovano.

Igraonice pomažu stidljivoj deci da se osamostale

Igraonica

Igranje uči decu da prepoznaju osećanja i stavove svojih vršnjaka, kako da sarađuju i rešavaju konflikte. U igraonici će stidljivo dete naučiti kako da samostalno donosi odluke, na primer da se izbori ako mu neko uzme igračku.

Takođe, igraonice pružaju mogućnost da ona prepoznaju sopstvene emocije i pobede osećaj stida. Ovi sitni koraci pružiće im potrebno samopouzdanje za dalji razvoj i prevazilaženje barijera. Naime, ukoliko sada ne nauče da se izbore sa svojim dečijim problemima, to neće savladati ni kada budu stariji i imali neke znatno ozbiljne probleme.

Uticaj druge dece u igraonici

Stidljiva deca se obično bolje osećaju kod kuće, pa ih treba postepeno uvoditi u okruženje koje pružaju igraonice. Stručnjaci preporučuju prvo druženje sa mlađom decom, što će starijem stidljivom detetu dati osećaj samopouzdanja.

Dečija igraonica Novi Beograd je mesto gde su deca sa svojim vršnjacima, bez roditelja. Stidljivoj deci to pruža osećaj privatnost i motiviše ih da nastave da učestvuju u igri i postavljenim zadacima.

Dečija igraonica i rodjendaonica  Sarin oblačak pored vaspitača i animatora u svom timu stručanjaka ima i pedagoge koji će znati kako na najbolji način da priđu stidljivoj deci i da ih uključe u igru, pa čak i da razviju nova prijateljstva.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts
8 Comments

Leave a Comment