Kreativnost dece se najbolje pokazuje kroz igru

No Comments

„Moja mašta može svašta“, glasi stara izreka koju su nam roditelji, bake i deke ponavljali još dok smo bili mali. Činjenica jeste da je dečija mašta jedno od „najmoćnijih“ oruđa za kompletan psiho-fizički razvoj dece. Drugim rečima, kreativnost dece je najvažnija stvar u periodu odrastanja svakog mališana, ali i za kasnije životne faze. Na taj način dete će pravilno i na vreme razviti svoje motoričke i intelektualne sposobnosti. Zato je kreativnost dece kroz igru jedan od najboljih načina da mališani pokažu svoje veštine i gledanje na svet koji ih okružuje.

Bezbrižna i neometana pravilima dečija igra siguran je put da deca pokažu svoj kreativni potencijal. Kada kažemo „igra“ – mislimo na stvaralaštvo, saznavanje, učenje i otkrivanje novih stvari. Nažalost, živimo u vremenu gde mnogi roditelji, praveći veliku grešku, omogućuju svojoj deci da provode vreme uz mobilne telefone i računare. Umesto da svoje mališane podstiču da to vreme koriste na brojne druge (kreativnije) načine. Zato su dečije kreativne radionice najbolja mesta gde se deca mogu zabaviti, ali i naučiti pregršt zanimljivih stvari.

Kreativnost dece kroz igru – Zašto je bitno razvijati je?

Kao što smo napomenuli, vrlo je važno podsticati i razvijati kreativnost deci još od malih nogu. Deca su, prirodno, radoznala i žele što više da saznaju o svetu i stvarima oko njih. Zato je kreativnost dece kroz igru bitna da bi se ta radoznalost razvila u punom kapacitetu. Odnosno, kako detetu nikada ne bi bilo dosadno, jer u tom slučaju mogu nastati problemi sa pažnjom deteta. Igrajući se i ne ograničavajući sebe u igri, deca ne samo što na najbolji način razvijaju kreativnost, već istovremeno razvijaju i veštine kritičkog razmišljanja.

kreativnost dece kroz igru Sarin Oblačak 2

Dakle, kroz igru, deca uče da gledaju svet iz drugačijeg (mnogo zanimljivijeg i veselijeg) ugla. Zato je potrebno dopustiti deci da se, što je moguće više, igraju i zanimaju crtanjem, igračkama, slikanjem, klikerima, kockicama, balonima, plastelinom, bojicama i slično. Kreativnost dece, koja se iskazuje kroz igru, od ključnog je značaja za sticanje samostalnosti i samopouzdanja deteta, ali i za umanjivanje stresa. Na taj način, dete će svoju pažnju usmeriti ka pravim vrednostima još u najranijem uzrastu.

Kako podstaći dečiju kreativnost kroz igru na najbolji način?

Bitno je napomenuti da dete (ako nije našlo razonodu za sebe) igrom stupa u interakciju sa drugom decom. Što je jako bitan faktor za njegovu socijalizaciju pre polaska u školu. Međutim, postavlja se još jedno pitanje – kako na najbolji način podstaći kreativnost dece kroz igru? Drugim rečima, kakvo (maštovito) igranje treba da bude da bi se razvijala neograničena dečija kreativnost? S obzirom na to da dečija igra nema granica, mogućnosti su, zaista, neslućeno velike.

Dopustite svojoj deci da crtaju, šaraju, boje, eksperimentišu sa različitim predmetima i kreiraju svoj scenario za igranje. Uključite se i vi u igru, ali ne tako što ćete ograničavati dete, već time što ćete njegovu zabavu učiniti još interesantnijom. Na primer, pitajte dete šta želi od plastelina da napravi, šta želi još da nacrta, ili šta planira da uradi sa datom igračkom ili kutijom. Igrajte se sa njim čuvene igre „na slovo, na slovo“ i slično. Na taj način, dete će upravo kroz igru razvijati kreativnost, verbalne i intelektualne sposobnosti.

kreativnost dece kroz igru Sarin Oblačak 3

Dakle, neka igra bude najbolja zabava za mališane, ali ujedno i proces učenja i sticanja novih saznanja.

Igraonica je najbolje mesto za dečiju kreativnost

Vidimo da je značaj kreativne igre zaista ogroman. Možemo da zaključimo i da je podsticanje dečije kreativnosti od krucijalne važnosti za njegovo pravilno odrastanje i razvoj. Zato se nameće i jedino logičko rešenje. Kreativnost dece kroz igru najviše će doći do izražaja u igraonicama. Upravo su igraonice mesta gde su deca najradosnija, najbezbrižnija i gde se njihove stvaralačke sposobnosti mogu najbolje videti. Upravo je iz ovih, ali i brojnih drugih razloga, igranje najlepše u igraonici. Zato vaš izbor za najkvalitetnije i najmaštovitije igranje deteta definitivno treba da bude igraonica Sarin oblačak.

U našoj dečijoj igraonici u Beogradu svakom detetu je zagarantovana vrhunska (ali i pametna) zabava od prvog, do poslednjeg trena! Veliki lavirint sa toboganima, bazen sa lopticama, tramboline i drugi rekviziti omogućiće deci da se beskonačno mnogo igraju i istražuju. Da bi dečija zabava bila maksimalna, zaduženi su i animatori i voditelji programa koji osmišljavaju najzabavnije aktivnosti i sadržaj za decu. Za najbolje dečije žurke obezbeđena je i najukusnija hrana – grickalice, kiflice i druga slana peciva, voćni ražnjići i prirodni voćni sokovi.

kreativnost dece kroz igru Sarin Oblačak 4

Kod nas možete, uz najbogatiji dečiji program, proslaviti dečije rođendane, krštenja, polaske u školu i bilo koji drugi zabavni događaj za mališane po vašem izboru. Vaše je da izaberete igraonicu Sarin oblačak, a mi ćemo se pobrinuti da vaše dete zauvek pamti igru kod nas!

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts

Leave a Comment